top of page

«Zvířata jsou úžasné bytosti» - rozhovor s Eliškou a Annou Víravovými.

Aktualizováno: 6. 3. 2021



V první řadě bych vám chtěl poděkovat za to, že jste si udělaly čas navštívit chram.eu a zodpovědět naše otázky. Lubor Vinický


Vzhledem k vašemu věku, jak těžké je pro vás si obhájit (před spolužáky, rodinou…) to, že se snažíte dodržovat jisté, pro mnohé ještě vyjímečné principy, které jsou etické vůči přírodě?


Hodně lidí si nedovede představit, že by oni sami pomáhali přírodě. Před takovými lidmi to pro nás těžké je. Ale většinou to není kvůli našemu věku, spíš kvůli tomu, co děláme. My se ale nesnažíme obhajovat samy sebe. Chceme jen, aby ti lidé začali pohlížet na svět podobně jako my.

Ne každý jde ale proti nám. Před přáteli nemáme problém s tím, obhájit si náš názor. Naši přátelé a rodina většinou ten názor sdílí a spíš si vyměňujeme zkušenosti.


V chrámu se snažíme vyprávět příběhy živočichů. Těch, na které se zapomíná a lidé si je představují jen jako věci. Čím jsou zvířata pro vás? Jak důležitou úlohu mají zvířata ve vašich životech?


Pro nás jsou zvířata úžasnými bytostmi. Kouzelnými tvory, se kterými sdílíme tuhle nádhernou planetu. V našich životech mají neodmyslitelnou úlohu a nedokážeme si představit život bez nich. Bolí nás, když jen pomyslíme na to, že někdo z nich trpí.


Čemu byste se chtěly věnovat, až bude dospělé a zodpovědné samy za sebe?


Eliška: Určitě se chci dál věnovat ochraně životního prostředí. Osvětě v tomto tématu mezi lidmi. Ale myslím si, že za naše činy jsme zodpovědně už teď (samozřejmě, ne právně). Chci, aby to, co já dělám, mělo pozitivní vliv na mé blízké i velmi široké okolí. Proto jednám se vší zodpovědností jak k lidem, tak k přírodě.


Anna: V budoucnu bych se chtěla věnovat přírodě. Ale ještě přesně nevím jak.


Kdo nebo co vás nasměrovalo jít po cestě za etickým způsobem života?


Tímto směrem nás nasměrovala naše maminka, ta s námi tento životní styl sdílí. Také to bylo (a stále je) Středisko ekologické výchovy SEVER. A ti lidé tam, co nás znají už od malička.


Co byste změnily ve způsobu učení se ve škole o zvířatech?


My se hodně učíme jejich zařazení do systému a stavbu těla. Myslíme, že by bylo fajn, se víc učit o jejich přirozeném prostředí a potřebách k životu. A také, čím jsou nebo můžou být ohrožena i třeba ze strany lidí. Bylo by moc super, kdyby se i ve školách víc mluvilo o velkochovech a prostředí, ve kterém žijí zvířata pro náš užitek.


Jak se díváte na běžné školní stravování?


Chápeme, že pro školní jídelny jsou nějaká pravidla, ale myslíme si, že kuchařky mají i tak možnost vařit i dobrá a zdravá jídla. Mrzí nás, když ta jídla naši vrstevníci často vyhazují. Je skvělé, když jídelna nabízí i vegetariánská jídla, a tak by to mělo být ve všech školách. Také bychom si přály, aby se vařilo co nejvíc z českých potravin.


156 zobrazení0 komentářů
bottom of page