top of page

Filmové pohledy: Svědectví - pravda, která měla zůstat skryta.

Aktualizováno: 10. 11. 2021



1. listopadu, na Světový den veganství, měl premiéru v pražském kině Bio Oko “velkofilm” Svědectví, který pojednává o ztrápeném životě našich zvířecích bratří a sester.


Cestou do kina pršelo, byla tma a město studené - děkuji počasí, že mi pomohlo se na atmosféru filmu předem naladit. Věděl jsem už dopředu, že to nebude jednoduchý večer, červený koberec bude mít protentokrát svou barvu od krve...

Na druhou stranu jsem si vykračoval jako fanoušek, jdoucí na zápas (fandím “rohatým a ocáskům”) svého oblíbeného týmu s nadějí, že budeme díky Svědectví zase o kousek blíže výhře. Zde se hraje na holé životy.


Téměř naplněný sál lidmi zahřál nejen u srdce. Moc jsem si přál, ostatně jako i moji kolegové, aby film navštívilo co nejméně býložravců a co nejvíce těch ostatních. Jak to nakonec bylo, nevím, každopádně se nikdo “nebavil”, ztichlé kino za doprovodu atmosférického hlasu Petra Vachlera hned po prvních záběrech lapalo po dechu - ovšem tyto velmi faktické záběry na trpící zvířata jsou dávkované tak, aby měl člověk možnost se nadechnout, a utřít si slzu.


Okolí rázem přestane existovat - inseminace, agresivita lidí, klece všude a všudypřítomná krev a bolest. Se zvířaty se mlátí, nechají se umírat v bolestech, lámou se jim kosti, hlavy, křídla...tu sto tisíc, tam pět set. Za týden milion, jen aby byla smetana v kávě a sejra se salámem na chlebu. Hořká skutečnost. To vše se děje všude kolem nás, přitom je tak těžké se dovolat pomoci - zákon tomu nevěnuje pozornost, kdo se ozve, je terorista, takže zmrzlá a vyhozená zlámaná kráva může být všem jedno. Hlavně že “dala” to mléko…


Překvapivě byl film u konce rychleji, než jsem čekal - po sto třiceti minutách čistého času jsem si nasahal na čele další vrásky. Jsou suvenýrem. Trvalou připomínkou neodvratnosti toho, že jednou nastane smrt. V případě ostatních zvířat si ale škrtněte “jednou”. Je třeba mít na paměti, že je smrt takzvaných hospodářských zvířat přesně naplánovaná - přijde mnohem dříve, je zbytečná a provede ji člověk. Nebojte, ve filmu dostal také svůj prostor - proč se ale fandí tomuto týmu?

Podpořte prosím Svědectví svou návštěvou nebo sdílením o skutečnostech chovu hospodářských zvířat v ČR.


Chrám živočichů děkuje všem tvůrcům filmu - Zvířata nejíme, Petru Vachlerovi, Petru Benešovi a Benu Cristovao za impozantní počin - odhalit a převést na filmové plátno důkazy a zločinech, které pácháme na ostatních zvířatech.


Lubor Vinický


154 zobrazení0 komentářů
bottom of page