top of page

Filmové pohledy - Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu



Z bláta do.. ..kosmu?


Než nastoupíme na plavidlo vstříc dalšímu pohledu, rád bych podotknul, že filmový Netflix dokument Seaspiracy je volným pokračováním eko-trháku Cowspiracy, který se soustředil na hledání cesty k udržitelnosti - suchou nohou. Zde strávíme většinu času na vodě, a nebude to, drahý Poseidone, žádná dovolená…

Vesmír pod hladinou je pro nás stejně nekonečný, jako pro šupinaté kamarádky svět nad povrchem. Zřejmě proto je pro nás tak těžké naskočit na společnou “vlnu" a jednodušší mu nepřisuzovat takovou v(l)áhu. Neplatí ale, že “každá kapka v oceánu se počítá”?


Plastokosmos


Myšlenka Yoko Ono v poslední zmíněné větě tu platí násobně, a než se prohrneme t(s)unami plastu, pár dlouhých filmových minut to ještě potrvá.

O existenci plovoucích ostrovů zřejmě většina z nás ví. Jak jsou na tom ti, kteří s těmito “islandy” musí žít, zde spatříme intenzivněji, než bychom si hned po startu přáli. Na pláži proto raději zastavovat nebudeme, na dovolené u moře si na němé tváře ale, prosím, vzpomeňte…


Rudá moře


Nesmíme vynechat dvě důležitá, plánovači našeho výletu správně zvolená, rudá zastavení - proslulou zátoku Taidži a Faerské ostrovy. Ano, i tam vede naše cesta, i když z dálky zasvítí krvavě červená. Tradiční lov delfínů, který na těchto, na první dobrou odlišných místech světa, jednou ročně probíhá, si “vychutnáte” s takovými detaily, že i mrknutí očí znamená kýženou úlevu. Nebylo by také od věci, vrátit se na moment zpět do "kultivovaného" Česka a tam oslavit společně Vánoce! Velký Ježíši, co třeba přímo na rušné ulici zavražděným kapříkem?


Slyšet sirény


Ale hurá z tuzemska zpět k moři! Nelze nezmínit, že ač vše kolem vypadá vskutku romanticky a světové vody působí jako z pohádky, v jejich srdcích se děje něco, co bychom, podle tvůrců našeho “výletu”, neměli ignorovat. Vždyť vyhynutí celých druhů ryb a korálových útesů s miliony plovoucích torz žraloků s odříznutými ploutvemi už nejsou varovným signálem, ale nevypnutelným zvukem sirény o pomoc, který by měl vyslyšet každý myslící člověk.


S.O.S.


Seaspiracy se opírá o velmi slušnou vědeckou základnu - nejde jen o běžné "plavčíky", ale velmi zkušené "admirály" z oblasti medicíny nebo ekologických organizací, kteří trpělivě a velmi přesvědčivě vysvětlují, zastávají se a předkládají důkaz za důkazem, že pokud si nezvolíme, jak si ostatně můžete přečíst na našem webu Chrám živočichů - Soucit, Ohleduplnost a Sounáležitost, nebude už slyšet ani to prosebné S.O.S.


Lubor Vinický


Film Seaspiracy je je k vidění zde.



6 025 zobrazení0 komentářů
bottom of page